När håret börjar bli för långt går de flesta av oss till frisören, vi ser direkt en förändring och (i de flesta fall) en förbättring. Jag tror personligen att det är därför många väljer att inte gå på massage – man ser inget direkt synligt resultat. Men massage har faktiskt en hel rad positiva effekter.

Det har visats att runt 30% av de som går på massage väljer massage för avslappning och stressreduktion. Studier visar att stresshormonet kortisol kan minska med upp till 31% efter en kort massage samtidigt som ”må bra”-hormonerna dopamin och serotonin kan öka med upp till 30%. Massage kan således minska både ångest och depression, och dessutom öka blodcirkulationen i musklerna och skapa ett starkare immunförsvar.

En annan viktig hälsofördel med massage är att massage ökar mängden smärtbearbetande hormoner. Så många som 88% av de människor som går på massage är eniga om att massage minskar smärta och medför positiva effekter till kroppen. I vardagliga livet använder vi ju faktiskt också självmassage vid smärta. Om man exempelvis slår knät eller armbågen så är ofta den första reaktionen att smeka och klappa på området.

Massage kan även hjälpa till att minska irritation och förbättra utseendet på ärr. Efter ett kejsarsnitt eller en operationer kan man få ärr som är lila eller upphöjda, som kliar, stramar eller som förhindrar rörelse. Då lämpar sig ärrmassage väldigt väl. Syftet med ärrmassage är att ärret skall bli mjukare, plattare, blekare och rörligare. Ärrmassage kan man också utföra själv dagligen efter att ärret har läkt, ca 4-6 veckor efter operation.

Sist men inte minst – visste du att beröring faktiskt är nödvändigt för att vi ska må bra? Det är inte bara den där härliga känslan av att bli berörd som är hälsofrämjande. Det finns faktiskt forskning och fakta som visar att vi mår sämre om vi inte får närkontakt.

Oxytocin brukar kallas för kroppens eget ”lugn och ro”-hormon. Hormonet bildas i hypotalamus i hjärnan och transporteras ut i blodet via nervtrådar. Vid mjuk beröring, kramar, strykningar och massage frisätts detta hormon.

Behovet av beröring är medfött. Ett barn som vuxit upp med mycket fysisk kontakt har större chans till en stabilare utveckling under uppväxten. Brist på beröring kan göra att vi får större problem med oro, osäkerhet och stresstålighet även som vuxna. Kerstin Uvnäs Moberg berättar att man har gjort en studie på ett daghem där man införde tio minuters massage i samband med dagsvilan. På bara tre månader såg man att de barn som fick massage blev lugnare än de barn som inte fick det, så det är kanske tio minuter om dagen det handlar om för att vi ska må lite bättre!

Boka en massage för att främja ditt eget välmående ❤️

Översätt/Kääntää